Dari Teratak Maklang ~ 2007

Wednesday, September 19, 2007

Its seafood today...

Assalamualaikum....


Hari ni ada sibuk sikit kat office. Ada one stack of drawings nak kena check print and tadi maklang pergi ke tempat office maklang nak kena relocate. Aadalah dalam 700m from the current location. Actually it is an apartment building. 6 storeys. Sebab dah lama sangat tak ada orang duduk, maka datanglah idea untuk nak renovate jadikan office space. Kotor sangat tempatnya. Dengan sampah yang entah apa2. Tapi yang suspense nya dengar2 dari owner building tu, banyak 'benda' yang mengusik kat situ. Seram jugak rasanya. Nasib baik kami pergi berempat. Kalau tak mau kena 'usik'. Tak berani nak tegur or kata apa2. Nasib baik jugak ni bulan puasa...Cepat2 tengok2 macamana nak install lighting semua, distribution board seme, ukur height of the ceiling, kami pun keluar cepat2. Tapi semuanya maintain cool aje. Nanti kalau dah pindah entah macamanalah agaknya. Nak pergi solat kat tingkat 5 pun mesti nak pergi berdua ,at least.

Petang pulak sibuk dok mengajar adek2 camana nak kira berapa banyak lampu yang diperlukan. Almaklum, lama dah tinggal, berkarat dah semuanya... Tak ada chance nak baca buku cerita hari ni. Nasib baik sibuk, kalau tak mau boring lagi.

Petang tadi, as usual memasak. Hari ni terajin sikit. Masak macam2 tapi sikit2 aje. Saje suka 2. And masa balik tadi teringat nak buat kueh kasui sebab anak2 memang suka kueh ni. Call Wan mintak resepi. Resepinya dah betul tapi tersalah letak tepung. Wan suruh letak tepung ubi, maklang letak tepung beras! Nak cepat punya pasal! Nasib baik jadik jugak cuma tak kental. Maklumlah resepi main ingat kat kepala aje! Lepas ni memang kena tulis kat blog masak ni. Pukul 6:30pm, Wan call nak check if kueh tu jadik tak....kantul!
Kueh kasui rasa macam kueh lapis
Lagi kueh kasui
Taugeh goreng dengan sotong
Ketam goreng
Ini pulak yang sibujang nak. Telur hancur! buat penat aje mak dia memasak!
Siakap steam

Sizzling egg tofu with crabstick and soy sauce





Cili crab







Kejap lagi lepas Cik Abang balik tarawikh, kami cadang nak gunting langsir. Dapat langsir kat ruang tamu dan dining, jadiklaa...Besok kalau rajin, sambung pulak...




Terimakaseh kerana mengunjungi Teratak Maklang...Jemput datang lagi....

Labels: ,

16 Comments:

At Wednesday, September 19, 2007 9:08:00 PM, Anonymous Anonymous said...

Salam maklang...saya ni tumpang lalu aje..suka baca tentang aktiviti maklang seharian...rajinnya maklang buat macam2 walaupun bekerja...saya surirumah ...tapi takde buat apa sangat...jahit-menjahit memang tak pandai...tangan keras..hehehe..
tahniah maklang...teruskan menulis di blog ini..hiburan bagi saya di masa terluang...selamat berpuasa...

 
At Wednesday, September 19, 2007 11:12:00 PM, Blogger Kak Elle said...

seafood...seafood....mmmm.....cium bau aje dari sini....saya org kerja yg sampai ngam ngam untuk berbuka mana lah ada masa nak masak memasak macam maklang:)

tentang tempat baru seram juga ye?

 
At Thursday, September 20, 2007 7:50:00 AM, Blogger Nur said...

Salam Mak Lang.. selamat berpuasa. Banyaknye masak untuk berbuka..seafood bestnyeee. Letak ye resepi kuih kasui tu, nak cuba anak2 saya suka. Tapi seronok kan mak lang bila kita masak anak2 makan sampai tambah2..tu yang best.

 
At Thursday, September 20, 2007 8:04:00 AM, Blogger maklang said...

inna:

Waalaikumsalam...

Lama2 yu Oklah..pandailah memasak. Maklang pun main hentam aje. Kalau kena selera anak2 dan suami, Alhamdulillah...

Maklang memang dari sekolah suka kerjatangan. MEmang beranagn nak jadi surirumah, tapi apakan daya...nantilah dah pencen baru boleh duduk rumak cam inna kot...

Kak Elle:

Biasalah...kalau balik ngam2 mana ada masa. Syukur, office maklang is only 5 mins from home.

Wiken nanti masaklah banyak2 ye...


Nur:

Resepi ada kat blog masak. Maklang dah letakkan semalam. Selamat mencuba!

 
At Thursday, September 20, 2007 8:36:00 AM, Blogger Cat Cat said...

maklang,
Taugeh goreng sotong tu nampak sedap. Cath dah lama x makan taugeh, maklang. This weekend, ada chance nak beli kat vietnamese store.

 
At Thursday, September 20, 2007 10:01:00 AM, Anonymous Anonymous said...

semalam baru cuba buat kueh kasui berbekalkan resepi dari my staff. Kita pun kantui!! kasuitu boleh campak kat dinding.hehe.Ann tanya kueh apani? I cakap nama kueh-ni ialah "kueh tak jadi".Ann makan kata sedap.haha. Nanti nak buat lagi sampai jadi cantik dan sedap.

 
At Thursday, September 20, 2007 11:17:00 AM, Blogger Mulan said...

penoh semeja tu maklang.. syok nya kot2 dapat buka pose kat umah maklang..!!!

 
At Thursday, September 20, 2007 12:16:00 PM, Blogger Sya said...

maklang... amboi2 menggoda sungguh nenguk gambar2. Mak lang sempat amik gambo makanan.. sya ni baru masak lom sempat lagik dah buka pose.. buka pose nampak gayanya semuanya tinggal pinggan dan mangkuk aje .. tak dan amik gambo

 
At Thursday, September 20, 2007 1:38:00 PM, Blogger Izariza said...

Mak Lang,
minta izin nak jenguk (kalau perlu copy and paste) resepi kat blog memasak ek :)

asal masuk sini je, kecur liur, asal kecur liur je masuk sini hehe

 
At Thursday, September 20, 2007 2:56:00 PM, Blogger cikdinz said...

meriah nya masakan berbuka kat umah kak lang. rasa cam nak pegi buka kat sana. je.
lauk beshhhhh..........

 
At Thursday, September 20, 2007 4:59:00 PM, Blogger KAK DIEDA said...

mak lang! resepi kuih lapis ada tak? nak cuba buat kuih lapis ler....

 
At Thursday, September 20, 2007 11:02:00 PM, Blogger UglyButAdorable said...

mak lang...kuih kasui ke kuih lapis..jadiklah kuih kapis!!!! taraaa...heheheeee...itulah namernyer improvise..nyehh...nyehh...

 
At Thursday, September 20, 2007 11:08:00 PM, Blogger maklang said...

cat:

Selamat menggoreng taugeh. Kalau taugeh kasar tu lagi maklang suka.

Amacam ? beg tu jadik ke?

Izzy:

Lain kali cuba lagilaa...At least ada jugak peminatnya...he.he..he...

mulan:

jemputlah datang sini. tapi kalau mulan datang, nanti maklang masak lagi special!

sya:

sebab tulaa kami pindah Kerteh...

Bula puasa ni, Sya tak meniaga ke?

 
At Thursday, September 20, 2007 11:11:00 PM, Blogger maklang said...

izariza:

Silalah...dan selamat memasak!

Cik Dinz:

Silakanlah...pintu rumah ni sentiasa terbuka untuk tetamu istimewa dari dunia cyber..he..he..

Eida:

Maklang tak adalah kueh lapis punya resipi. Maybe kat Kak Liza ada.

Mas:

Gimme 5! Tulah adek akak...understanding ! He..he..he..

 
At Friday, September 21, 2007 10:29:00 AM, Blogger Cat Cat said...

maklang,
Beg tu, nanti Cath bagi tau nak kaler camner. Cath minat yang bunga lollipop tu... Love the blue flower tapi not a big fan of coklat beg... Camner ya...??

 
At Friday, September 21, 2007 12:05:00 PM, Blogger maklang said...

Cat:

Ke Cat nak kaler biru tua jugak or cream? Cream cantek rasanya...

 

Post a Comment

<< Home