Dari Teratak Maklang ~ 2007

Saturday, September 22, 2007

macam2 ada

Assalamualaikum....


Hari ni rasa seronok. Maklang dapat siapkan jahitan maklang! Langsir untuk ruang tamu dan ruang makan dah siap. Maklang tak ganti semuanya tapi cuma day curtain aje sebab day curtain yang sedia ada tu maklang dah gunakan untuk ruang kat atas.
Alhamdulillah siap jugak semuanya.Dari pagi sampai ke petang menjahit, mana taknya. Tapi sempat jugak maklang berhenti sekejap lepas solat Zuhur untuk nak tengok Prison Break Season 3 yang Along downloadkan kat PC dia. Penat tak usah kiralah.

Tapi penat macamana pun, juadah berbuka mesti nak ada. Maklang masak 2-3 jenia aje . Semuanya dalam kuantiti yang kecil. Jadinya taklah membazir.



rotiburger,terpaksa modify, Letak daging dan telor, buat cam roti john


telur masin

kari sotong coklat bersama kentang, dah lama mengidam. selalu sotong coklat buat samabal aje, so hari ni masak kari. Memang maklang suka ni sejak dolu2 lagi...


Ikan kekisi goreng bersama bawang besar dan lada. Lepas tu letakkan kicap manis cap Bango dari Indonesia. Enak...


kobis dengan suun dan fishcake
sagu dengan susu dan gula. permintaan Dhira...lama tak makan. Maklang ambik resepi kat Mamasarah untuk buat sagunya, tapi tak makan dengan santan, tukar dengan susu cair...


letak dalam cawan kopi...

tako dari jiran...



Tempe goreng sedap jugak kalau makan dengan kicap Bango.





Terimakaseh kerana mengunjungi Teratak Maklang...Jemput datang lagi....

Labels:

10 Comments:

At Saturday, September 22, 2007 11:06:00 PM, Blogger Kak Elle said...

dah ku sangka mesti ada banyak lauk pauk kat sini:)

wah cepat nya maklang jahit langsir semua dah siap...

itew telur asin sape yg makan?tak kan maklang kan kan kan? blood pressure mau jaga ah .... haha
cantik warna yolk dia.

 
At Saturday, September 22, 2007 11:13:00 PM, Blogger yusztiey said...

ader jer menu berlainan tiap hari kat blog mak lang nih...suka tgk

 
At Sunday, September 23, 2007 12:16:00 AM, Blogger Cat Cat said...

Wow, telur masin tu nampak sedap maklang... Kalau makan dengan nasi panas, sedap... Nak cari telur asin kat vietnamese store next time.. Dah lama Cath x makan telur asin...

 
At Sunday, September 23, 2007 12:39:00 AM, Blogger Unknown said...

Mak Lang...
Ini blog baru ke lama? Ekekeekekeke... confuse kejap OD... sihat ke Mak Lang. Sedapnya ikan keli tu... mwah.

 
At Sunday, September 23, 2007 7:21:00 AM, Blogger maklang said...

kak elle:

ampun, telor masin tu I yang makan, sebelah. Tapi telur itu tak berapa masin pun!


cepat tak cepat jahit langsit tu. Cuma ada 14 keping aje. guntingnya dah buat 2 malam sebelum tu. Cik abang yang tolong. Plus bawahnya tak payah lipat sebab dah siap! Lega. Ni nak jahit langsir my bedroom, guest room dan bilik Wan pulak. Jahit straight aje, and Cik abang dah janji nak tolong lipatkan bawah dia. Kira senang sikit lah InsyaAllah...

Yus:

silalah kemari selalu, maklan pun suka yus selalu ke sini. Moga2 dapat idea nk masak apa unutk berbuka, InsyaAllah...

Cat:

Memang sedap tu makan dengan nasi panas dan sambal belacan...Cik Abang Cat suka tak gaknya?

OD:

Betul, ni blog baru...tengok date daaaa...Mana ada ikan keli? Ikan kerisi adalah...

 
At Sunday, September 23, 2007 9:41:00 AM, Blogger Kak Elle said...

tumpang lalu maklang....hehehe OD tu lah I suruh guna spec tu tak nak kan ikan kerisi dah jadi ikan keli....ataupun OD baca entries yg beberapa hari tak maklang yg dhira duruh masak ikan keli tu....

 
At Sunday, September 23, 2007 6:48:00 PM, Anonymous Anonymous said...

sodapppnyaaa... errr maklang. kicap tu klu tukar habhal nyer brand okeh kaaa???

 
At Sunday, September 23, 2007 10:40:00 PM, Blogger UglyButAdorable said...

maner gambar?? tak best nie...nak layan gambar..tak dapat makan tgk pun jadie laaa....

 
At Sunday, September 23, 2007 10:50:00 PM, Blogger NURAZZAH8 said...

maklang, dah agak dah...saya mesti terliur punya kalau berkunjung ke mari... kalau lah saya ada skill memasak mcm maklang... mesti maklang nih masak macam lipas kudung, punya lah laju...
atau bibik aje yg siapkan bahan2 , maklang tukang tumis masak jek, tukang kemas dan basuh bibik dan anak2 jugak...hehehe...
tapi saya selute lah org pandai masak nih...saya tak pandai sangaat main campak2 aje...

 
At Monday, September 24, 2007 5:40:00 AM, Blogger maklang said...

kak elle:

OD tu belum masuk kelab kita lagi. belum pun 40 da...tu yang tak mo pakai spec tu!

Abanglong:

Boleh aje tapi tak sesedap. Cuba beli kicap ABC, indonesia jugak. rasa lebihkurang, tapi kalau nak sedap, goreng cili merah, cili padi, bawang merah dan bawang putih kejap dan blend dengan kicap cap kipa udang, memang sedaaaap...

Nurazzah:

Kadang2 biik siapkan, kadanga2 maklang. Biasannya maklang dah siap siang ikan masa pergi beli every friday so taklah kelam kabut nak siang ikan ke ayam ke. Bawang merah, lada, bawang putih dan perencah semuanya dah siap blend banyak2 supya nak masak tinggal cedok2 aje. Kalau time tu nak masak, time tu nak kopek bawanag, pukul 8 tak sipa lagi lee..dan biasanya maklang kemas dulu baru naik, bibik tinggal kemas sikit2 dan mop lantai. Alhamdulillah anak2 dah rajin tolong, ada yang kat dapur, ada yang tolong tutup tingkap dan ada yang tolong tengok TV je....

UBA:

Gambar apa? Kan banyak dah gambar tu?? Ke yang hari Ahad punya?

 

Post a Comment

<< Home